Bölüm Hakkında

GENEL BİLGİLER

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 3 Mart 1998 tarih ve 3996 sayılı kararı ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini 2001-2002 eğitim öğretim yılında alan bölümümüz, toplumsal yapı, toplumsal sorunlar konusunda ve çağdaş üniversite düzeyinde sosyolojik bilgilere sahip insan gücünü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölümümüzde bulunan Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalında 1 Profesör, 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi, Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalında 1 Profesör, 1 Doçent, Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalında 2 Profesör, 1 Doçent, Toplumsal Yapı ve Değişme Anabilim Dalında 1 Doktor Öğretim Üyesi bulunmakta ayrıca bölümümüzde 3 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bölümüzde öğretim gören aktif öğrenci sayısı 2022 yılı itibariyle 308’dir. Bölümümüz 2005 yılı itibariyle Yüksek Lisans programına ve 2009 yılı itibariyle Doktora programına öğrenci almaya başlamıştır. 2022 yılı itibariyle Yüksek Lisans Programına kayıtlı 43 öğrenci, Doktora Programına kayıtlı 15 öğrenci bulunmaktadır. Erasmus Programı ve Mevlâna Programı gibi uluslararası değişim programları ve Farabi programı gibi ulusal değişim programları kapsamında yapılan anlaşmalar aracılığıyla bölümümüzde öğrenci hareketliliği sağlanmaktadır.

Küresel standartlarda hazırlanmış ders programlarımız ve deneyimli öğretim kadromuz ile öğrencilerimize sosyolojiyle ilgili temel bilgileri kazandırmak ve öğrencilerimizin bu bilgileri gerçek yaşamda uygulayabilmelerini sağlamak, analitik yeteneklerini geliştirmek ve zengin becerilerle donatılmış mezunlar olmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerimizin yerel ve evrensel değerlere sahip, bağımsız düşünebilen, bilgiyi üreten, kullanan ve paylaşan, yenilikçi, uluslararası alanda söz sahibi, üretken, sorumluluk sahibi bireyler olması ve toplumsal gereksinimlerine yanıt verebilecek projeler ve araştırmalar gerçekleştirmesi beklenmektedir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde eğitim ve öğretim faaliyetine devam eden bölümümüz mezunları, teorik ve pratik bilgiye sahip olarak çok çeşitli alanlarda, kamu ve özel sektörde çalışma ve iş bulma imkanına sahiptir.

Misyon

Sosyolojinin temel epistemolojik ve metodolojik yaklaşımlarından faydalanan; sosyal problemleri, toplumsal yapıların ve ilişkilerin işleyiş biçimlerini, yerel ve küresel sosyoekonomik, ekolojik ve teknolojik değişim ve dönüşüm süreçlerini, multidisipliner bir ilişkisellik içerisinde, çok yönlü, bütüncül ve eleştirel bir yaklaşımla analiz edebilen; etik değerleri önemseyen, bilimsel, toplumsal ve ekolojik sorumluluk bilinciyle hareket eden bireyler yetiştirmek.

Vizyon

Mevcut sosyoekonomik, kültürel ve ekolojik problemlerin çözümü için yaratıcı ve özgün fikirler üretebilen, araştırma projeleri ve politika önerileri geliştirebilen, nitelikli eğitim sunan bir bölüm olmak.

Temel Değerlerimiz

  • Adalet, hakkaniyet, katılımcılık ve özgünlük
  • Bilimsel ve etik değerlere bağlılık
  • Toplumsal ve ekolojik sorumluluk
  • Akılcı, yaratıcı ve eleştirel düşünceyi önemsemek

 

Eklenme tarihi :20.10.2022 20:35:54
Son güncelleme : 30.04.2023 22:19:41